خانه :: اساتید :: اخبار

بازدید:25049   بروزرسانی: 16-07-1402

Soheila Zarringhalami

مینا خازنی اسکویی،  سهیلا زرین قلمی
بررسی اثرات برخی از آلاینده ها و باقیمانده های شیمیایی بر ایمنی و بهداشت مواد غذایی
Evaluation of some pollutants and chemical residues effect on food hygiene and safety
چکيده


در این مطالعه، اثرات برخی از مواد شیمیایی که در نتیجه¬ی عوامل مختلف از جمله صنعتی شدن ایجاد شده است، روی سلامت موادغذایی و همچنین بر روی سلامت مصرف¬کنندگان مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله این مواد، باقی¬مانده سموم و آفت¬کش¬ها در محصولات کشاورزی می¬باشد. در سال¬های اخیر و با پیشرفت صنعت کشاورزی، استفاده از آفت¬کش¬ها جهت حفظ محصولات کشاورزی از صدمات آفات نباتی رواج یافته است که در صورت عدم رعایت دوره ماندگاری این مواد، سلامت مصرف¬کنندگان به مخاطره می¬افتد. یکی دیگر از این مواد، باقی مانده هورمون¬ها و آنتی بیوتیک¬ها در محصولات دامی مثل شیر و گوشت می¬باشد. هورمون¬ها برای اهداف مختلف از جمله کنترل چرخه تولید¬مثل، بهبود ویژگی¬های نژادی و ... در دام¬ها مورد استفاده قرار می¬گیرند. آنتی¬بیوتیک¬ها هم در درمان بیماری¬های عفونی دام می¬توانند مورد استفاده قرار گیرند ولی باقی¬مانده این مواد در محصولات دامی و انتقال آنها به بدن مصرف¬کنندگان اثرات زیان¬باری مانند مقاومت به آنتی¬بیوتیک¬ها، واکنش¬های آلرژیک، مسمومیت و سرطان را به دنبال خواهد داشت. همچنین بعضی از آنتی¬بیوتیک¬ها می¬توانند باعث عدم انعقاد لاکتیکی شیر و به خطر افتادن منافع برخی واحدهای تولیدی مثل واحدهای تولید ماست و پنیر شوند. یکی دیگر از مواد شیمیایی زیان¬بار، ملامین می¬باشد که به عنوان یک ماده سمی در شیر و شیر خشک ممکن است وجود داشته باشد. همچنین در این مطالعه، اثرات مضر تولید آکریل¬آمید و هیدروکربن¬های آروماتیک به عنوان مواد سرطان¬زا در موادغذایی مورد مطالعه قرار گرفته است. کلمات کلیدی: آلاینده¬ها و باقی¬مانده¬های شيميايي، ایمنی و بهداشت موادغذایی