خانه :: اساتید :: اخبار

بازدید:24369   بروزرسانی: 07-11-1399

Seyed Najmmaddin Mortazavi

عزیزاله خیري 1*، هانیه توري 2 و نجم الدین مرتضوي
تأثیر تنشخشکی و جاسمونیکاسید روي صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)
چکيده


چکیده از خانواده نعناعیان، یکی از گیاهان دارویی پرمصرف است که علاوهبر آثار درمانی Mentha piperita L. نعناع فلفلی با نام علمی بهعنوان طعمدهنده در تولید محصولات غذایی و دارویی مختلف بکار میرود. کمیت و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی علاوهبر ژنوتیپ، تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار میگیرد. از اینرو بهمنظور بررسی اثرات تنش خشکی و جاسمونیک اسید بر روي کمیت و کیفیت نعناع فلفلی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1394 در دانشگاه زنجان اجرا شد. سطوح آبیاري در سه سطح ( 75 ،50 و 100 (شاهد) درصد ظرفیت زراعی) بهعنوان فاکتور اصلی و غلظت جاسمونیک اسید در سه سطح (صفر، 50 و 100 میلیگرم بر لیتر) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. براي تکثیر از ریزومهاي گیاه استفاده گردید. نمونهها در مرحله گلدهی جمعآوري و پس از خشک شدن در سایه، به روش تقطیر با آب، اسانس گیاه استخراج شد و شناسایی ترکیبهاي انجام گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان ارتفاع، وزن تر و خشک، کلروفیل کل و MS/GC و GC اسانس به کمک دستگاه محتواي نسبی آب برگ در تیمار شاهد با کاربرد 100 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. همچنین بیشترین میزان آنزیم پراکسیداز در تنش خشکی 50 % ظرفیت زراعی با کاربرد 100 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید حاصل شد. همچنین بیشترین درصد اسانس در تنش خشکی 75 % ظرفیت زراعی با کاربرد 50 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. ترکیبهاي اصلی شناسایی شده اسانس شامل منتول، منتون، 8،1 -سینئول، سیکلوهگزانول و متیل استات بودند که بیشترین مقادیر منتول، منتون و 8،1 -سینئول در تیمار 100 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید و بیشترین مقدار سیکلوهگزانول در تیمار 50 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید 0% در تیمار 100 میلیگرم بر لیتر / 7% در تیمار شاهد به 56 / بدست آمد. اما با کاربرد جاسمونیک اسید میزان متیل استات از 24 کاهش یافت. .(