خانه :: اساتید :: اخبار
بروزرسانی: 24-11-1397
آزمایشگاه بیوانفورماتیک

کارگروه بیوانفورماتیک ومهندسی پزشکی

Bioinformatics and Biomedical Engineering Research Group

 

 

زیست‌داده‌ورزی یا بیوانفورماتیک دانش استفاده از علوم کامپیوتر و آمار و احتمالات در شاخه زیست‌شناسی مولکولی است. در چند دههٔ اخیر، پیشرفت در زیست‌شناسی مولکولی و تجهیزات مورد نیاز تحقیق در این زمینه باعث افزایش سریع تعیین توالی ژنوم بسیاری از گونه‌های موجودات شد، تا جایی که پروژه‌های تعیین توالی ژنوم‌ها از پروژه‌های بسیار رایج به حسب می‌آیند.

گسترش روز افزون حجم عظیم داده‌های ژنومی و نیاز به ذخیره، بازیابی و تحیل مناسب این داده‌ها، موجب پیدایش علم بیوانفورماتیک گردید. این دانش نوظهور، به عنوان یک دانش بین رشته‌ای، تلاش می‌کند تا با استفاده از تکنیک‌های موجود در علوم کامپیوتر، ریاضیات، ژنتیک، شیمی، فیزیک و علوم مرتبط دیگر، مسایل مختلف زیست‌شناختی را که معمولاً در سطح مولکولی هستند حل کند. تلاش‌های پژوهشی اصلی در این رشته عبارتند از: تطابق توالی، کشف ژن، گردآوری ژنوم، تنظیم ساختار پروتئینی، پیش بینی ساختارهای دوم و سوم پروتئین، پیش‌بینی بیان ژن و تعاملات پروتئین- پروتئین و مدلسازی تکامل. بيولوژي مولكولي و علم ژنتيك مسايلي در پيش دارند كه بيوانفورماتيك مي تواند با به كار بردن اين اطلاعات كامپيوتري شده به حل آن‌ها كمك نمايد. حجم فوق العاده زياد داده‌ها جهت نگهداري و مقايسه هاي گاهاّ ميليوني ركوردها بسيار مشكل و گاهي غير ممكن است.يكي از كاربردهاي بيوانفورماتيك تحليل اين داده‌ها جهت پي بردن به معماي تكامل هستي است. حل اين معما در ميلياردها نوكلئوتيد درون ژنوم موجودات زنده نهفته است.

 

این کارگروه علاوه بر بیوانفورماتیک در زمینه مهندسی پزشکی نیز تحقیق می نماید. در مهندسی پزشکی با تلفیقی از علوم مهندسی برطرف کردن نیازهای پزشکی در زمینه ساخت و نگهداری تجهیزات و نیز ساخت ابزارهای پزشکی برای کاربردهای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها مد نظر می‌باشد. این رشته کاربرد علوم فنی و مهندسی است در یاری‌رساندن به پزشکان در تشخیص و درمان بیماری‌ها.

مهندسی پزشکی یکی از تازه‌ترین رشته‌هایی است که قدم به عرصه دنیای تکنولوژی جهانی نهاده و این رشته بدین منظور شکل یافته تا پزشکان را در تشخیص و درمان یاری دهد. مهندسی پزشکی دقت و تنوع در تشخیص را گسترش داده‌است بطوری که تشخیص بدون دستگاه‌ها امکان‌پذیر نیست. تاکنون دستگاه‌هایی از جمله EEG ,ECG ,MRI ,CT-Scan کمک بسیار بزرگی به پزشکی نموده‌اند و هم راستای وسایل تشخیصی وسایل و ملزومات درمانی گسترش یافته تا بیماران را به گونه‌ای تحت درمان قرار گیرند که می‌توان سمعک، ونتیلاتور، دیالیز(تراکافت)، اولتراسوند و کاربردهای متعدد لیزر را نام برد. مهندس پزشکی در گام‌های اولیه بهره‌برداری، تعمیر، پشتیبانی و نگهداری و تنظیم و استانداردسازی دستگاه‌ها را انجام می‌دهد و در مراحل بالاتر توسعه، ارتقا و بهبود دستگاه‌های پزشکی و یا حتی می‌تواند به طراحی و ساخت یک دستگاه اقدام کند.

 

پژوهشکده فناوری­های نوین زیستی دانشگاه زنجان با در اختیار داشتن سایت بیو انفورماتیک پذیرای محققین و دانشجویان عزیزدر مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در گرایشهای مختلف کامپیوتر،   برق، بیوتکنولوژی، علوم دامی و ... میباشد که منجر به چاپ مقالات متعدد علمی نیز گردیده است.این سایت با حدود 20 دستگاه کامپیوتر ، سرور و سیستمهای پردازش موازی میباشد که در کنار سایر آزمایشگاهها شامل آزمایشگاههای کشت بافت , ژنومیکس , پروتئومیکس , اکولوژی , کشت سلول وXRD  امکان تولید و تحلیل داده های زیستی را فراهم نموده است.

 

امید است با گسترش گرایشهای بین رشته ای و بهره گیری از تخصص های مختلف در بستر تحقیقات زیستی، سیر فعالیتها  و اقدامات این گروه پژوهشی در آینده نزدیک از سرعت و وسعت بیشتری برخوردار شود. در این راستا با عنایت به وجود رشته هایی نطیر مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق، ریاضی کاربردی، آمار، بیوتکنولوژی کشاورزی و مهندسی ژنتیک در دانشگاه زنجان و نیز وجود اعضای هیات علمی تمام وقت در گروه بیوانفورماتیک پژوهشکده و امکانات آزمایشگاهی پیشرفته در نظر است نسبت به جذب دانشجویان پژوهش محور مقطع کارشناسی ارشد در رشته بیوانفورماتیک اقدام گردد.

 

بازدید امروز: 2