خانه :: اساتید :: اخبار

-

-

-

-

طرح رصدخانه دانشگاه زنجان با مساحت 260 متر مربع در سال 1381 به همت تعدادی از اساتید گروه فیزیک و همکاری و مساعدت معاونت محترم اداری و مالی و دفتر طرحهای عمرانی وقت، در منتهی الیه جنوبی سایت دانشگاه به تصویب رسید و در سال 1389 ساختمان مربوطه مورد بهره برداری قرار گرفت. ساختمان این رصدخانه دو طبقه بوده و بر روی پشت بام آن، اتاق رصد مجموعه قرار دارد که گنبد 5/4 متری بالای آن، از دور خودنمایی می کند. اتاق رصد مجموعه، به قطر 80/3 و ارتفاع 20/2 متر و بصورت آجری اجرا شده است... ادامه
بروزرسانی: 22-7-1402
معرفی

طرح رصدخانه دانشگاه زنجان با مساحت 260 متر مربع در سال 1381 در دوره آمادگی برگزاری کنفرانس فیزیک 1381 (کنفرانس ثبوتی) به همت اعضاء گروه فیزیک به ویژه آقایان دکتر نصیری قیداری، دکتر یوسفعلی عابدینی و دکتر سیامک خادمی، جهت جلب حمایت سازمانها و ارگانهای استانی، و مساعدت معاونت محترم اداری و مالی و دفتر طرحهای عمرانی و ریاست محترم وقت دانشگاه، به سازمان برنامه و بودجه استان، پیشنهاد و در منتهی الیه جنوبی سایت دانشگاه به تصویب رسید.

ساختمان رصدخانه با الگوبرداری از نقشه رصدخانه دانشگاه شیراز، پس از اجرا توسط شرکت کاراکتر، در سال 1389 توسط ریاست محترم دانشگاه جناب آقای دکتر افشارچی و مسئولین استانی مورد بهره برداری قرار گرفت.

ساختمان این رصدخانه دو طبقه بوده و بر روی پشت بام آن، اتاق رصد مجموعه قرار دارد که گنبد 4/5 متری بالای آن، از دور خودنمایی می کند.
اتاق رصد مجموعه، به قطر 3/90 و ارتفاع 3 متر و بصورت آجری اجرا شده است.
گنبد رصدخانه از نوع آلومینیوم کامپوزیت تک جداره و  قطر خارجی آن 4/5 متر می باشد و در نوع خود گنبد بزرگی به شمار می رود. گنبد بطور مکانیکی دارای دو حرکت افقی و عمودی بوده و بدین طریق امکان رصد هر بخش از آسمان را به راصد می دهد. این گنبد در زنجان و توسط آقای مهندس محمود حسنی  طراحی و ساخته شده است. گنبد مذکور از حیث مقاومت در مقابل باد و دیگر عوامل جوی منحصر به فرد می‏ باشد.
ساختمان در طبقه همکف، دارای دو اتاق بزرگ می باشد که از آنها به عنوان اتاق مدیریت و اتاق کار دانشجویان استفاده می شود. در طبقه اول نیز سالن همایش، اتاق استراحت منجمین، آبدارخانه، انبار و سرویسهای بهداشتی قرار دارند.

تجهیزات نجومی رصدخانه دانشگاه زنجان به قرار زیرند:

  1.  تلسکوپ بازتابی 16 اینچ اشمیت کاسگرین Meade با استقرار استوایی، با پایه ثابت بتنی (تلسکوپ  اصلی رصدخانه)
  2.  تلسکوپ بازتابی 8  اینچ اشمیت کاسگرین Meade با استقرار افقی
  3.  تلسکوپ نیوتونی 8   اینچ  Sky Watcher با استقرار استوایی و موتور EQ3
  4.  تلسکوپ نیوتونی 8  اینچ  Orion با استقرار دابسونی
  5.  تلسکوپ بازتابی 5  اینچ اشمیت کاسگرین  Celectron با استقرار استوایی موتوردار رومیزی
  6. دوربین عکاسی آنالوگ مدل  Zenith 122  به همراه تله ابژکتیف 300 میلیمتر
  7.  فوتومتر مدل Junson SSP5
  8. CCD SBIG-STF8300
  9.  CCD Deep Sky Imager
  10.  CCD MEADE -PICTOR

با عنایت به موارد یاد شده، رصدخانه دانشگاه زنجان جزو رصدخانه های نسبتا بزرگ از لحاظ ابعاد و گنبد و نیز جزو رصدخانه های متوسط از لحاظ تجهیزات نجومی به شمار می رود. (البته در میان رصدخانه های احداث شده در بیست سال اخیر در کشور).

این رصدخانه زیر مجموعه گروه فیزیک، دانشکده علوم دانشگاه زنجان بوده و در حال حاضر مسئول مستقیم آن آقای دکتر حسین صفری از اعضای محترم هیئت علمی گروه فیزیک و کارشناس رصدخانه آقای محمود حسنی می باشند.

بازدید امروز: 2