بروزرسانی: 1-9-1401
درباره گروه فیزیک

درباره گروه فیزیک:

پاییز سال 1369 طبق برنامه توسعه علمی کشور و همچنین توسعه دانشگاه ها از یک طرف و از طرف دیگر لزوم تأسیس گروه فیزیک در کنار گروه شیمی جهت تاسیس دانشکده علوم و نهایتا تبدیل مجتمع آموزش عالی زنجان به دانشگاه زنجان، اقدام به تشکیل گروه به عنوان پنجمین گروه فیزیک شمال غرب کشور و بیستمین گروه در کشور گردید . در پاییز 1370 اولین سری دانشجویان ورودی به تعداد 25 نفر در گرایش دبیری فیزیک از طریق کنکور سراسری پذیرفته و شروع به تحصیل نمودند. این اقدام با تلاش 4 نفر از همکاران هیات علمی(آقایان دکتر محسن صرافی(استادیار فیزیک وقت)، یوسفعلی عابدینی(مربی فیزیک وقت)، فرض اله میرزاپور(مربی ریاضی وقت) و حبیب اله زلفخانی(مربی مخابرات وقت)) و دو نفر کارشناس فیزیک(سرکار خانم اکرم ساطعی و سرکار خانم مینو نور) و با حمایت مسئولین وقت دانشگاه انجام گرفت.
از همان ابتدای تاسیس، گروه با ایجاد ارتباط با آموزش و پرورش استان، تربیت معلم، استانداری، هواشناسی، محیط زیست و سایر ارگانها نقش موثری در سطح استان داشت. علاوه بر این گروه توانست ضمن جذب همکاران جدید (آقایان دکتر درونه، وصالی، نجاری و پیامی) به گروه،  با انجمن فیزیک ایران و افراد شاخص در زمینه نجوم رصدی از جمله مهندس قمری نژاد از منجمین و عکاسان بنام نجوم شروع به همکاری نماید.
با  شروع به تاسیس دانشگاه (مرکز) تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان در سال 1371 و جذب دانشجوی ارشد، فصل جدیدی در توسعه گروه باز گردید. از جمله با حمایت دانشگاه آقای دکتر سعداله نصیری قیداری از اولین فارغ التحصیلان دوره دکتری در ایران زیر نظر دکتر ثبوتی از دانشگاه شیراز به گروه منتقل گردید و این همزمان شد با جذب همکاران جدید (آقایان دکتر خادمی، خسرو حسنی، طیب کاکاوند) که خود کمک بزرگی در توسعه گروه بوده است. در همین مقطع زمانی رشته کارشناسی فیزیک نیز در گروه راه اندازی گردید. در نیمه دوم دهه 70 دو نفر از اولین فارغ التحصیلان دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان (آقایان دکتر قنبری و دکتر داودی و همچنین یکی از فارغ التحصیلان کالج لندن(دکتر امیر حسین سعید) جذب گروه گردیدند. در همین زمان گروه اقدام به راه اندازی مقطع کارشناسی ارشد به عنوان دومین گروه در سطح دانشگاه نمود و اولین ورودی آن در سال 1379 بوده است. گروه همزمان تعدادی از دانشجویان دکتری مشغول به  تحصیل در دانشگاههای داخل(شریف) و خارج از کشور (روسیه و کانادا و...) را بورسیه نموده که اوایل دهه 80 جذب گروه گردیدند (آقایان دکتر فولادوند، دکتر اشراقی و دکتر سپهری جوان). همچنین در همین دوره فصل دیگری برای توسعه گروه بود به خاطر اینکه گروه با همکاری مسئولین دانشگاه  اقدام به جذب (همزمان با تغییر محل خدمت) تعداد زیادی از اولین فارغ التحصیلان دوره دکتری دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان (دکتر محمودی، دکتر احمد درودی ، دکتر فردین خیر اندیش، دکتر علی نجفی و دکتر سعید مهدوی فر) نمود. حال گروه پتانسیل کارهای بزرگتری را داشت که اولین قدم برگزاری بسیار عالی(طبق تایید انجمن فیزیک ایران) کنفرانس فیزیک ایران به مناسبت هفتادمین سالگرد تولد دکتر ثبوتی بنام کنفرانس ثبوتی در سال 1381 در دانشگاه زنجان بود که یکی از بسیار برکات آن جلب حمایت مالی سازمان برنامه و بودجه زنجان جهت طرح احداث رصدخانه دانشگاه زنجان بوده است. قدم دوم اقدام جهت راه اندازی دوره دکتری فیزیک به عنوان اولین گروه در دانشگاه زنجان بوده که با مجوز قطعی از وزارت علوم اولین ورودی آن در سال 1384 بوده است. در نیمه دوم دهه 80 و اوایل دهه نود مرحله دیگری از توسعه گروه با جذب یا انتقال همکاران جدید از فارغ التحصیلان دانشگاههای  داخل(دکتر حسین صفری، دکتر دکتر ملکی، دکتر مجتبی نصیری زرندی، دکتر رامین محمدخانی، دکتر نازیلا اسعدی، دکتر امیر معصومی و دکتر علی بیات همگی از دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، دکتر رضا رسولی  و دکتر شیرسوار از دانشگاه شریف، دکتر بلباسی از دانشگاه زنجان، دکتر محسن بیگدلی از دانشگاه شیراز و دکتر حمزوی از دانشگاه صنعتی شاهرود) و دانشگاههای خارج (دکتر بازرگان از امریکا، دکتر ندا داداشی از ماکس پلانک آلمان) رقم خورده است. البته هر چند کلا در نیمه دوم دهه نود جذب کمتر بوده اما گروه دو نفر (آقای دکتر یمانی از آلمان و خانم دکتر مرضیه رحمت از دانشگاه تهران) را هم توانست به اعضای خودش اضافه نماید. در واقع گروه تا به حال به تعداد 36 نفر در سی و یک سال عمر خود جذب هیات علمی داشته و طبق چشم انداز گروه، تعداد اعضای هیات علمی گروه در برخی مقاطع زمانی (اواخر دهه 80) تا 30 نفر هم رسیده است ولی در سالهای اخیر به دلیل بازنشستگی و انتقال برخی همکاران در حال حاضر 24 نفر عضو هیات علمی(5 نفر استاد تمام، 7 نفر دانشیار و 12  نفر استادیار) در گروه فیزیک ضمن آموزش در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در اکثر گرایش های فیزیک، به پژوهش و همکاری با سازمانهای خارج از دانشگاه در زمینه های طرح های تحقیقاتی مشغول می باشند و از نظر مقالات علمی همواره جزو چند گروه برتر دانشگاه بوده و جایگاه گروه فیزیک نیز در بین گروههای فیزیک دانشگاههای کشور بسیار خوب میباشد.
نقطه قوت گروه ضمن کارهای آموزشی و پژوهشی عالی، همکاری با دانشگاهها و موسسات داخل و خارج از کشور و بویژه تنوع موضوعات پژوهشی همکاران در گرایش های مختلف زیر است:
- فیزیک ماده چگال شامل موضوعات:  ماده چگال نرم، مکانیک آماری، فیزیک پزشکی، بیوفیزیک، سیالات، ابررسانایی و انرژیهای نو
- نانو فیزیک: نانوساختار و نانوفتونیک شامل نانو فناوری، شبیه سازی نانو ساختارها، سلولهای خورشیدی، لایه های نانو، سلولهای خورشیدی، نانوفیزیک زیستی و الکتروفتونیک.
- نجوم و اخترفیزیک شامل : فیزیک زمین، فیزیک جو و هواشناسی، اقلیم و محیط زیست، فیزیک خورشید، فیزیک ستاره ای و نوسانات اجرام سماوی، کیهانشناسی و ستاره های نوترونی
- اتمی و مولکولی: اپتیک نظری شامل اپتیک کوانتومی، اتم های فوق سرد، و اپتیک تجربی شامل اپتیک تطبیقی و  طراحی ادوات اپتیکی  با کاربرد در صنعت و پزشکی، طراحی ادوات نجومی، لیدار و مطالعات جوی و گرد و غبار.
-فیزیک هسته ای شامل مدلهای هسته ای، فیزیک هسته ای کاربردی، ذرات بنیادی، اختر فیزیک هسته ای و اجرام سنگین
- مکانیک آماری و سیستم های پیچیده شامل مطالعات فیزیک اقتصاد، جمعیت، ترافیک، اقلیم و پدیده های دیگر طبیعی.
مجموعه این فعالیتها در کنار آزماشگاه های فیزیک 1، 2، 3، 4، اپتیک، الکترونیک وکارگاهها، در آزمایشگاههای تحقیقاتی زیر انجام میشوند:
آزمایشگاه پیشرفته فیزیک، آزمایشگاه پیشرفته اپتیک، آزمایشگاه پیشرفته حالت جامد، آزمایشگاه پیشرفته نانو، آزمایشگاه تحقیقاتی نانوفیزیک زیستی، آزمایشگاه محاسباتی اپتیک کوانتومی، آزمایشگاه فیزیک هسته ای، آزمایشگاه سیالات پیچیده و هواشناسی، آزمایشگاه محاسباتی بیوفیزیک، آزمایشگاه تحقیقاتی آکوستیک و انرژی های نو، آزمایشگاه نجوم محاسباتی و رصد خانه.

گرایش های این گروه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به صورت زیر است:

دوره کارشناسی ارشد:

فیزیک گرایش اپتیک و لیزر