خانه  :: اساتید  :: اخبار

دنباله دار NEOWISE
راهنمای رصد و مشاهده دنباله دار NEOWISE



 

راهنمای رصد دنباله‌دار NEOWISE

پس از ناامیدی رصدگران از دو دنباله‌دار SWAN و  ATLAS، حالا آسمان میزبان مهمان تازه‌ای است:

دنباله‌دار  C/2020 F3 (NEOWISE)

دنباله‌دار یک جرم یخی است که غبار و گاز درون خود را بر اثر گرمای ناشی از نزدیک شدن به خورشید  بیرون می پاشد. بیشتر دنباله‌دارهایی که ما از زمین مشاهده می‌کنیم در مدار بیضی شکل بزرگی به دور خورشید در گردش هستند. هر دنباله دار از یک هسته جامد که توسط ابری به نام گیسو احاطه شده، تشکیل می شود. دنباله دارها دارای یک یا دو دم نیز هستند. اغلب دنباله دارها آنقدر کوچک یا کم نور هستند که از زمین، بدون تلسکوپ دیده نمی‌شوند؛ با این حال برخی دنباله‌دارها تا هفته‌ها در آسمان با چشم غیرمسلح دیده می‌شوند.

این دنباله‌دار نخستین بار در ۸ فروردین ۹۹ (۲۷ مارس ۲۰۲۰) توسط کاوشگر نقشه‌بردار فروسرخ اجرام نزدیک زمین ناسا (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer)کشف شد. با توجه به تکه‌تکه شدن دنباله‌دارهای SWAN و ATLAS، امید چندانی به یکپارچه ماندن NEOWISE و کاهش قدرش نمی‌رفت. هفتۀ گذشته و حوالی تاریخ ۸ تیرماه، این دنباله‌دار از قدر ۷ در آسمان مشاهده می‌شد. ولی چند روز بعد و در ۱۱ تیرماه، رصدگران توانستند آن را در آسمان صبحگاهی و از قدر حدود ۱ تشخیص دهند.

دنباله‌دار NEOWISE در حال حاضر در حداکثر روشنایی قرار دارد و از قدر حدود ۱.۵ در آسمان صبحگاهی می‌درخشد. پیش‌بینی می‌شود که روشنایی آن رفته‌رفته کاهش پیدا کند و در اواسط مرداد به قدر ۶.۶ برسد. افزایش روشنایی این دنباله‌دار باعث امیدواری رصدگران شد و عکاسان زیادی موفق به ثبت تصاویری زیبا از این دنباله‌دار شدند؛ اما بعید به نظر می‌رسد که بتوانیم شاهد یک دنباله‌دار درخشان دیگر (بعد از هِیل باپ در سال ۱۳۷۶) باشیم.

تا پایان هفته این دنباله‌دار در حداکثر روشنایی خود به سر می برد و حتی در آسمان های شهری هم درصورت نبودن غبار در افق شانس دیدن آن را با چشم غیر مسلح داریم. دنباله‌دار NEOWISE حدود ساعت ۴:۴۵ بامداد از سمت شمال شرق طلوع کرده و تا ساعت ۵:۱۵ دقیقه، پیش از روشن شدن کامل هوا، در ارتفاع ۱۰ درجه از افق قابل رویت است. صورت فلکی ارابه ران راهنمای خوبی برای پیدا کردن این دنباله دار زیباست، تا پایان هفته این دنباله دار در سمت شرق این صورت فلکی در حال حرکت به سمت شمال غرب است.

هرچند روشنایی NEOWISE رو به کاهش است، اما موقعیتش در آسمان بهتر می‌شود. تا حوالی تاریخ ۲۱ تیرماه، ارتفاع دنباله‌دار در آسمان صبحگاهی رفته‌رفته افزایش می‌یابد و پیش از فلق دریایی (وقتی خورشید ۱۲ درجه زیر افق است) به حدود ۱۰ درجه در افق شمال شرقی می‌رسد. برای وضعیت بهتر رصدی، می‌توانید حوالی ۲۲ تیرماه آن را در آسمان شامگاهی و در افق شمال غربی ببینید. دنباله‌دار حالا در آسمان شامگاهی اوج می‌گیرد و در ۴ مرداد به ارتفاع حدود ۳۰ درجه از افق می‌رسد؛ اما برای دیدنش احتیاج به یک دوربین دوچشمی یا تلکسوپی کوچک دارید و در محدوده صورت فلکی گیسوی برنیکه می‌توانید پیدایش کنید.

دانشمندانی که با این دنباله دار سروکار دارند قطر هسته آنرا 5 کیلومتر تخمین می زنند.

نقشه مسیر حرکت دنباله دار در آسمان صبحگاهی در طول ماه جولای

نقشه مسیر حرکت دنباله دار در آسمان شامگاهی در طول ماه جولای

عکسی از دنباله دار NEOWISE که در تاریخ 19 تیرماه در ساعت 5 صبح توسط آقای امیرعلی نصیری در زنجان گرقته شده است.

عکسی از دنباله دار NEOWISE که در تاریخ 19 تیرماه در ساعت 4.50 صبح توسط آقای امیرعلی نصیری در زنجان گرقته شده است.

عکسی از دنباله دارNEOWISE  که توسط فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی تهیه شده است.

عکسهای دیگری از این دنباله دار:


ارسال شده در مورخه: 22-04-1399

آخرين اخبار با موضوع: رصدخانه دانشگاه

دبستان صدرا در رصدخانه دانشگاه

بازدید دانش آموزان دبستان صدرای کوی فرهنگ از رصدخانه دانشگاه (22-12-1402)

   

مدارس شمس، بهار ایمان و سردار سلیمانی در دانشکده علوم

بازدید مدارس مختلف زنجان از دانشکده علوم (19-12-1402)

   

دبیرستان دخترانه پروین اعتصامی در رصدخانه

بازدید دبیرستان دخترانه پروین اعتصامی کهلا منطقه بزینه رود از رصدخانه (09-12-1402)

   

بازدید مدارس و دبیرستانهای استان زنجان از بخشهای مختلف دانشکده علوم

بازدید مدارس و دبیرستانهای استان زنجان از بخشهای مختلف دانشکده علوم (09-12-1402)

   

پربازدیدترین مطلب در زمینه:
رصدخانه دانشگاه

جزئیات هلال ماه شوال 1444