خانه :: اساتید :: اخبار

بازدید:24421   بروزرسانی: 07-11-1399

Seyed Najmmaddin Mortazavi

الهه خرم- ولی ربیعی- علی ایمانی- سید نجم الدین مرتضوی
رابطه برخی از شاخصهای فیزیولوژ یکی با سرمازدگی در چند رقم بادام در مراحل نمو جوانه گل.
چکيده


خسارت سرما به جوانه هاي گل بادام از عوامل محدود کننده کشت و کار آن در دنیا می باشد. این پژوهش به منظور بررسی واکنش رقم هاي بادام   ’آ 93 ‘، ’بومی‘، ’ربیع‘، ’شاهرود 21 ‘، ’مارکونا‘ و ’ 144 یزد‘ به خسارت’آ 93 ‘، ’بومی‘، ’ربیع‘، ’شاهرود 21 ‘، ’مارکونا‘ و ’ 144 یزد‘ ‘ که در مرحله تورم جوانه آسیب سرمایی در دماي 10 - درجه سلسیوس در رقم هاي مورد آزمایش ’آ 93’بومی‘، ’ربیع‘، ’شاهرود 21 ‘، ’مارکونا‘ و ’ 144 یزد‘ به ترتیب 5‘ همچنین در مرحله غنچه صورتی در دماي 7- درجه سلسیوس میزان خسارت سرما براي رقم هاي ’آ 93’بومی‘، ’ربیع‘، ’شاهرود 21 ‘، ’مارکونا‘ و ’ 144 یزد‘ به ترتیب 4’آ 93 ‘، ’بومی‘،’ربیع‘، ’شاهرود 21 ‘، ’مارکونا‘ و ’ 144 یزد‘ به ترتیب 65’مارکونا‘ با 2’ربیع‘ با 3    سرما در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار بر اساس آزمون هاي آزمایشگاهی انجام گرفت. در این پژوهش رقم هاي انتخابی بادام در سه مرحله فنولوژیکی (تورم جوانه، غنچه صورتی، شکوفایی کامل) زیر تاثیر تیمارهاي سرمایی مختلف قرار گرفتند. در آزمایش درصد خسارت سرمازگی جوانه ها (میزان قهوه اي شدن بافت) و ویژگی هاي فیزیولوژیکی (نشت یونی، میزان پرولین و میزان کربوهیدرات هاي محلول) مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی هاي آماري نشان دادند که میزان آسیب سرمایی در بادام به شدت زیر تاثیر نژادگان و مرحله فنولوژیکی می باشد. به طوري ، 56 % بود. / 61 و 51 /3 ،56/4 ،62/85 ،85/17 ،5/ ، 75 % مشاهده /5 ،70 ،68/8 ،76/1 ،69/4 ،54/ شد. در مرحله شکوفایی کامل در دماي 3- درجه سلسیوس میزان آسیب سرمایی در رقم هاي 100 و 100 % ارزیابی شد. نتایج بررسی ،100 ،70 ،60 ، ویژگی هاي فیزیولوژیکی نشان داد که در مرحله تورم جوانه میزان نشت یونی، با درصد آسیب سرمایی در رقم هاي بادام رابطه مستقیم داشت، اما بین درصد آسیب سرمایی و میزان پرولین در مرحله غنچه صورتی ارتباط معنی داري بین رقم ها مشاهده نشد. میزان کربوهیدرات محلول در مرحله شکوفایی کامل در رقم هاي مورد آزمایش متفاوت بود به طوري که رقم هاي با بیشترین میزان کربوهیدرات محلول، مقاومت به سرماي بیشتري 24 میلی گرم بر گرم وزن تر کربوهیدرات محلول میزان آسیب سرما 60 % ولی / نشان دادند. در رقم 23 میلی گرم بر گرم وزن تر کربوهیدرات محلول، آسیب سرما 100 % مشاهده شد. / در رقم  چکیده