نشست خبری دومین كنگره پیشگیری از سرطان با حضور دكتر جلال بازرگان ریاست محترم دانشگاه زنجان و اعضای برگزاری این همایش با اصحاب رسانه، سه شنبه ۲ اردیبهشت ماه در سالن شهید شهریاری دانشگاه زنجان برگزار شد.
شرح برنامههای ستاد برگزاری این همایش از مباحث مطرح در این نشست خبری بود.
رئیس دانشگاه زنجان از برگزاری دومین کنگره پیشگیری از سرطان در استان خبر داد و گفت: این رویداد با هدف ارتقا آگاهی عمومی، گسترش فعالیتهای پژوهشی و راهاندازی مرکز تحقیقات پیشگیری از سرطان در استان زنجان برگزار میشود.
جلال بازرگان در نشست خبری دومین کنگره پیشگیری از سرطان با اشاره به سابقه برگزاری موفق این کنگره در سال گذشته، اظهار کرد: خوشبختانه سال گذشته، توانستیم نخستین دوره کنگره پیشگیری از سرطان را با حضور سخنرانانی از سه کشور خارجی برگزار کنیم. وی با بیان اینکه یک خیریه سالها است که در حوزه درمان و پیشگیری در استان زنجان منشأ برکت و اثرگذاری است، افزود: دانشگاه نیز در راستای مسئولیت اجتماعی خود و با هدف حل مسائل جامعه، از چنین اقدامات خیرخواهانهای استقبال میکند.
رئیس دانشگاه زنجان عنوان کرد: با پیشنهاد این خیریه فعال در حوزه سرطان، دانشگاه با رویکرد مسئلهمحوری وارد میدان شد و همکاری علمی و پژوهشی با این مجموعه را آغاز کرد. امیدواریم این کنگره در سالهای آینده با گستردگی و عمق بیشتری ادامه یابد. بازرگان از آغاز روند تأسیس مرکز تحقیقات پیشگیری از سرطان، گفت: با ایجاد این مرکز و رسانهای شدن فعالیتهای آن در سطح استانی و ملی، میتوانیم اطلاعرسانی گستردهتری برای ذینفعان و فعالان این حوزه داشته باشیم.
ایشان با تأکید بر اهمیت نشر دستاوردهای این کنگره، اظهار کرد: تولید و انتشار تخصصها، اطلاعات و مقالات علمی در حوزه پیشگیری از سرطان، نهتنها برای کشور بلکه حتی برای خارج از مرزها نیز مفید خواهد بود. این اقدامات علاوه بر بُعد درمانی، واجد ارزش انسانی و اجتماعی بالایی هستند.
پس از بازرگان، مهندس اصغر وثوق مدیرعامل موسسه خیریه «مهرانه» استان زنجان با معرفی فعالیتهای این خیریه در زمینه پیشگیری و درمان سرطان بیان داشت: در این راستا، با حضور اساتید دانشگاه و افراد فرهیخته، تلاشهای قابل توجهی در پوشش هزینههای درمانی و آموزش عمومی انجام شده است. وی افزود: طی ۱۱ سال گذشته، موسسه مهرانه توانسته است ۶۰ هزار زن و ۵۵ هزار دانشآموز در زمینه پیشگیری از سرطان پستان آموزش دهد.
وثوق اعلام نمود که دستاوردهای خیریه مهرانه به حدی تاثیرگذار بوده که نشان دهنده کاهش قابل توجه سرطان در مراجعه کنندگان مهرانه می باشد. وی افزود: انجمن خیریه مهرانه به زودی با همکاری مرکز تحقیقات سرطان تهران وارد حوزه تحقیقات و پژوهش در زمینه سرطان خواهد شد. وی اضافه کرد:مهرانه به دنبال افزایش فعالیت در زمینه پیشگیری و آموزش عمومی است که با آموزش در این زمینه حتی در مناطق روستایی میتوان نتایج مثبت را به دست آورد.
در ادامه دبیر علمی دومین کنگره پیشگیری از سرطان از برگزاری این رویداد علمی با ۸ محور اصلی، برگزاری پیشهمایشهای تخصصی و تمرکز بر موضوعات نوین علمی مانند نانوتکنولوژی و بیوانفورماتیک خبر داد.
محمدحسین شهیر اظهار کرد: پس از تجربه موفق سال گذشته، امسال نیز دومین دوره کنگره پیشگیری از سرطان با گستردگی بیشتر و موضوعات متنوعتر از تاریخ ۹ تا ۱۰ مهرماه برگزار خواهد شد. او با اشاره به محورهای علمی امسال، گفت: امسال علاوه بر محورهای قبلی، موضوعات فرهنگسازی، آموزش و ترویج نیز به کنگره اضافه شده است. همچنین در حوزه ژنتیک و تکنولوژی، محورهایی چون نانوتکنولوژی و متابولومیکس و در بخش تحلیل داده، بیوانفورماتیک به محورهای علمی اضافه شدهاند.
شهیر با اشاره به بار اقتصادی سرطان، افزود: در محورهای امسال، موضوعات اقتصاد سلامت و بیمه نیز گنجانده شده است و این بخشها به طور جدیتری دنبال خواهد شد. همچنین حوزههای تغذیه، علوم ورزشی، روانشناسی، عوامل محیطی، جغرافیا و محیطزیست نیز در فهرست محورهای کنگره قرار دارند. وی با تأکید بر اهمیت جذب مقاله، گفت: سامانه دریافت مقالات راهاندازی شده و علاقهمندان میتوانند تا تاریخ ۱۰ تیرماه آثار خود را ارسال کنند.
دبیر علمی کنگره با اشاره به تفاوتهای دوره جدید، افزود: یکی از تفاوتهای مهم امسال، الزام درج پیام ترویجی در تمامی مقالات ارسالی است. هیچ مقالهای بدون بخش پیام ترویجی پذیرفته نخواهد شد. همچنین امسال چند پیشهمایش با حضور اساتید و افراد اثرگذار در زمینه پیشگیری از سرطان برگزار خواهد شد.
در ادامه دبیر دومین کنگره پیشگیری از سرطان از تشکیل ۷ کارگروه تخصصی در دانشگاه زنجان و یکی از خیریهها خبر داد و گفت: این کارگروهها در راستای مقابله علمی، آموزشی و فرهنگی با عوامل بروز سرطان فعالیت خود را آغاز کردهاند.
امید رحمانی با بیان اینکه همکاری منسجم بین دانشگاه زنجان از دو سال پیش آغاز شده، اظهار کرد: این همافزایی در راستای هدفگذاری و بهرهمندی از آخرین یافتههای علمی ملی و بینالمللی برای آموزش و پیشگیری از سرطان در سطح جامعه صورت گرفته است. وی با اشاره به اینکه آلودگیهای محیطی از مهمترین عوامل بروز سرطان هستند، افزود: بررسی و پایش آلایندههای آب، خاک و هوا یکی از محورهای اصلی فعالیتها است که در قالب کارگروههای سنجش، پیشگیری و پاکسازی دنبال میشود.
رحمانی ادامه داد: در این راستا، دانشگاه زنجان تلاش کرده است با ورود دانشکدههای مختلف از جمله مهندسی، کشاورزی، علوم پایه، علوم انسانی و تربیت بدنی، رویکردی چندبعدی به موضوع پیشگیری از سرطان داشته باشد. همچنین مسائل مربوط به سلامت روان، سبک زندگی، تغذیه سالم و فعالیت بدنی نیز به طور جدی دنبال میشود. وی از راهاندازی مرکز تحقیقات پیشگیری از سرطان در دانشگاه زنجان خبر داد و گفت: این مرکز علاوه بر انجام پژوهشهای بومی، ارتباط علمی با تحقیقات بینالمللی را نیز برقرار خواهد کرد.
دبیر دومین کنگره پیشگیری از سرطان با اشاره به راهاندازی مجله تخصصی در این حوزه خاطرنشان کرد: مجوزهای لازم برای انتشار ژورنال پیشگیری از سرطان در حال اخذ است و این نشریه میتواند بستری برای نشر تحقیقات علمی و تخصصی باشد.
رحمانی تولید محتوای آموزشی برای عموم مردم را از دیگر اقدامات این مجموعه دانست و گفت: یکی از اهداف اصلی، انتقال مفاهیم علمی پیچیده به زبان ساده برای استفاده عموم جامعه و گروههای تولید محتوا است. وی از برنامهریزی برای تدوین یک واحد درسی تحت عنوان زندگی سالم در دانشگاهها و احتمال تأسیس رشتهای مستقل در این حوزه خبر داد و گفت: این اقدام در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی دانشگاهها و ارتقای سطح آگاهی جامعه نسبت به سبک زندگی سالم و مقابله با عوامل بروز سرطان است.
در بخش دیگری از این نشست مهندس مصطفی مرتضوی مسئول آموزش و پیشگیری مهرانه، از دغدغه ها و اولویت های این موسسه سخن گفت و افزود آموزش های مستقیم و بدون واسطه برای اکثریت مردم مهمترین دغدغه در این زمینه محسوب می شود و اکثریت مردم که در اقصی نقاط استان در شهرها و روستاها زندگی می کنند اطلاعات کامل و کافی از بدیهی ترین مسائل مربوط به بهداشت و سلامت در اختیار ندارند و رفتار فرهنگی و عادات سنتی که در مواجهه با این بیماری در جامعه وجود دارد نیز در این موضوع دخیل و تاثیر گذار است. وی در ادامه افزود در انجمن خیریه مهرانه کارگروه های متعددی وجود دارد که از افراد مرتبط و تحصیل کرده در حوزه های مختلف پزشکی، تغذیه، دارو و حوزه های تربیتی و روانشناسی بهره میگیرند تا محتواهایی را با توجه به فراخور جامعه حتی برای دانش آموزان در خصوص تغذیه سالم متناسب با سن و سال آنها، کلیپ ها و انیمشین ها و چیزهایی که آنان را جذب می کنند، تولید نمایند. مرتضوی در ادامه گفت تا قبل از شروع کرونا ما توانستیم به تمامی مدارس شهر زنجان در دوره ابتدایی آموزش تغذیه سالم ارائه دهیم و خیرین با هماهنگی انجمن اولیا و مربیان در مدارس حضور می یابند و برای مادران دانش آموزان که عمدتا مدیریت تغذیه خانواده را بر عهده دارند، کلاس های آموزش تغذیه سالم، پیشگیری از سرطان گوارش و سرطان سینه را برگزار می کنند. وی در ادامه به یکی دیگر از دغدغه های ای انجمن اشاره کرد و بیان داشت که مهرانه به نیروی کار مجرب و متخصص نیاز دارد که دانشگاه زنجان با توجه به جامعه آماری ۴۰ الی ۵۰ هزار نفری که اساتید،کارکنان و دانشجویان همراه با خانواده هایشان را شامل می شود، می تواند با استفاده از ظرفیت های موجود در ارائه و انتقال محتواهای آموزشی به مردم و حتی در صورت امکان با ارائه واحد درسی عمومی در رابطه با سلامتی به دانشجویان مهرانه را در این زمینه ها یاری نماید.
در ادامه خانم دکتر اسکندری از اعضای انجمن خیریه مهرانه به بیان راهکارهای آموزشی کارگروه آموزش پزشکی انجمن خیریه مهرانه در رابطه با سرطان پرداخت و گفت که انجمن مهرانه می تواند پل ارتباطی بین مردم عادی جامعه و مراجع علمی و مراکز دانشگاهی باشد و آن بخشی از مطالب علمی که به مردم عادی ارتباط دارد را به آنان منتقل نماید که ایجاد این راه ارتباطی با مردم نیاز به داشتن تخصص و جایگاه فرهنگی دارد. وی در ادامه افزود مطالبی که ارائه می شود باید د سطح فرهنگی افراد باشد و از توان علمی افرادی که آن را دریافت می کنند خارج نباشد و از طرفی از بار علمی موضوع کاسته نشود و همچنین از ارائه نظرات شخصی در این رابطه بایستی خودداری شود. اسکندری در ادامه سخنان خود به نحوه آموزش پرداخت و گفت اگر بتوان ۴ رکن تغذیه، تحرک، بهداشت روان و دخانیات که از مسائل بهداشتی در سبک زندگی است را به درستی آموزش داد بدون اینکه حتی اسمی از سرطان آورده شود ۵۰ درصد راه مقابله با این بیماری را طی کرده ایم زیرا این ۴ رکن پایه تمامی بیماری های مزمن هستند. ایشان در ادامه افزود یکی از راه های ارائه آموزش ها در رابطه با سرطان با توجه به عدم تمایل افراد به یادگیری در این زمینه ها برپایی غرفه ها کارگاه ها در حاشیه همایش ها، جشن ها و مراسمات مختلف است که این امر نیز نیازمند تشکیل اتاق فکر در این زمینه ها می باشد که دانشگاهیان و دانشجویان بویژه دانشجویان بومی با توجه به آشنایی با فرهنگ شهر و جامعه هدف می توانند کمک شایانی د این مسیر داشته باشند.
جهت مشاهده تصاویر این نشست کلیک نمائید.
ادامه اخبار با موضوع دفتر ریاست و روابط عمومی
به منظور ارائه خدمات بهتر، هرگونه پیشنهاد و انتقاد سازنده خود را با ما در میان بگذارید