خانه :: اساتید :: اخبار

بازدید:12245   بروزرسانی: 08-12-1402

Mohsen Zandi

عنوان کتاب: درآمدی بر فیلم‌ها و پوشش‌های خوراکی
چکيده

افزایش سریع جمعیت به‌ویژه در کشورهای در‌حال‌توسعه، باعث ایجاد چالشی بزرگ برای امنیت غذایی در سراسر جهان شده‌است. براساس آمار، جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ از 1/9 میلیارد نفر فراتر می‌رود و برای تغذیه آن‌ها نیاز به افزایش 70 درصدی محصولات غذایی تازه است. کاهش تلفات پس از برداشت به‌ویژه در کشورهای فقیر، ممکن است راه‌حلی بلندمدت برای افزایش عرضه غذا، کاهش وابستگی و استفاده از منابع طبیعی، بهبود معیشت و همچنین رفع گرسنگی باشد. برای افزایش کیفیت و ایمنیِ محصولات غذایی تازه، نیاز به محافظت از آن‌ها در برابر انواع مختلف فساد (فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی) طی فراوری، نگه‌داری و حمل‌ونقل است. در دنیای امروز، مفهوم «مزرعه تا سفره» برای فراوری مواد غذایی در مقیاس وسیع دنبال می‌شود و از روش‌های مختلف فراوری برای قابل‌خوردن نمودن مواد غذایی، حفظ کیفیت و ماندگاری آن استفاده می‌شود. ازاین‌رو، بسته‌بندی محصولات غذایی با بسته‌بندی اولیه و ثانویه پس از فراوری برای جلوگیری از هرگونه فساد شیمیایی، فیزیکی یا بیولوژیکی ضروری است. استفاده از پلیمرها و پلاستیک‌های بر پایه مواد نفتی (مصنوعی) به دلیل قیمت نسبتاً پایین و خواص مطلو‌بشان به‌طور قابل‌توجهی در بازار بسته‌بندی مواد غذایی افزایش یافته‌است. با‌این‌حال، این پلیمرها تجدیدناپذیر هستند و برای سلامتی مصرف‌کنندگان مضرند. تولید جهانی مواد بسته‌بندی سالانه حدود 8 درصد افزایش می‌یابد. بیش از 90 درصد از کل پلاستیک‌ها در محیط انباشته می‌شوند، درحالی‌که کمتر از ۵ درصد از محصولات پلاستیکی بازیافت می‌شوند که منجر به آلودگی جدی ‌زیست‌محیطی می‌شود و تأثیر منفی بر زیستگاه حیات وحش و انسان دارد و در طولانی‌مدت سبب افزایش بسیاری از بیماری‌ها و تهدید سلامت جامعه بشری می‌شود. این موارد دانش‌مندان را دچار چالشی برای دست‌یابی به فناوری‌های مناسب برای حل این مشکلات با رویکردهای مختلف مانند افزایش ایمنی، کیفیت نگه‌داری و تازگی محصولات کرده‌است. در سال‌های اخیر، فیلم‌ها و پوشش‌های خوراکی به دلیل زیست‌تخریب‌پذیری، زیست‌سازگاری، فعالیت ضدباکتریایی و ضد‌قارچی، توجه محققان حوزه صنایع غذایی را به استفاده از آن‌ها به‌عنوان روش‌های نگه‌دارنده جلب کرده‌است و نتایج نشان داده‌است که این روش‌ها در حفظ کیفیت مواد غذایی بدون به خطر انداختن مواد مغذی یا جنبه‌های ارگانولپتیکی آن بسیار موفق است. تا کنون کتابی به زبان فارسی که با تأکید بر جنبه‌های ترکیبات فیلم‌ها و پوشش‌های خوراکی به‌خصوص از منابع مختلف بومی و نیز نوآوری در این زمینه تدوین نشده‌است؛ کتابی که علاوه بر تأمین این نیاز با پیوستگی مطالب و بخش­بندی مناسب خود بتواند راهنمای خوبی برای همه دانشجویان، صنعت­گران، محققان و اساتید بزرگوار باشد. کتاب حاضر مشتمل بر 12 فصل است. کتاب حاضر برای اساتید، دانشجویان و محققان رشته‌های مهندسی صنایع‌غذایی، مهندسی شیمی و مهندسی پلیمر قابل‌استفاده است. علی‌رغم دقت فراوان و صرف وقت زیاد در نگارش کتاب حاضر، بنده بر این باورم که همانند سایر کتاب‏ها، این کتاب نیز می‏تواند با پیشنهادات خوانندگان محترم و اساتید گران‌قدر پربارتر شده و نقایص آن مرتفع گردد. خواهش‌مند است با ارائه نظرات ارزش‌مند خویش ما را در این راه یاری فرمایید.