بازدید:29858 بروزرسانی: 12-11-1403
حیدر قلیزاده، شیما زارعی، ستاره سعیدی
بررسی ثبات تأمین غذا با استفاده از ماتریس تحلیل سیاست: مطالعه موردی تولید سیبزمینی و پیاز در استان زنجان
To Investigate the Stability of Food Supply throgh PAM: Case Study of Potato and onion Production in Zanjan Province
|
بخش کشاورزی در میان بخشهای اقتصادی ایران جایگاه ویژه¬ای دارد. با توجه به اهمیت محصولات زراعی و لزوم تأمین غذا به صورت باثبات و پایدار، در این پژوهش، وجود مزیت نسبی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از ماتریس تحلیل سیاست استفاده شد و شاخصهای حمایت از نهادهها و محصولات برای دو محصول زراعی سیبزمینی و پیاز تحلیل شد. در این راستا، استان زنجان به عنوان سومین تولیدکننده این محصولات در کشور انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضر در خصوص شاخصهای مزیت نسبی نشان داد که استان زنجان در تولید هر دو محصول پیاز و سیبزمینی دارای مزیت نسبی می¬باشد. با این وجود، بررسی شاخصهای حمایت حاکی از آن است که انحرافهای قیمتی به ضرر تولیدکنندگان و صاحبان کار و سرمایه داخلی بوده است. به طوری که بازده پرداختی به منابع غیرقابل تجارت در شرایط بدون وجود انحراف در قیمت، بیش ازمقدار فعلی خواهد بود. این مسأله به رغم وجود مزیت نسبی زنگ خطری برای نداوم آن به شمار میرود. |