گروههای آموزشی

آمار سايت

بروزرسانی: 27-5-1394
معرفی

با پذیرش دانشجو در دورۀ­ کاردانی نقشه­برداری از سال 1378، گروه مهندسی نقشه­برداری دانشکده مهندسی دانشگاه زنجان فعالیت خود را آغاز نمود. در سال 1381 دانشجویان اولین دورۀ کارشناسی نقشه­برداری در دانشگاه زنجان پذیرفته شدند. اولین دانشجویان کارشناسی ارشد ناپیوستۀ ژئودزی نیز در مهر ماه سال 1387 به این خانواده پیوستند.

گروه مهندسی نقشه­برداری دانشگاه زنجان، بر کیفیت آموزش اصرار داشته و اهمیت زیادی برای آن قائل است. داشتن دانش گسترده در علوم پایه، خصوصاً فیزیک، ریاضی، آمار و کامپیوتر جهت موفقیت در این رشته، لازم است. علاوه بر آن، دروس نظری متعدد در شاخه­های مختلف رشته که به همراه دروس عملی مربوطه ارائه می­شوند، قابلیت­ها و دایرۀ ارائۀ خدمات دانش آموختگان این دوره را بسیار گسترده کرده است. به همین دلیل واژۀ " مهندسی نقشه­برداری" توانایی تداعی این قابلیت­ها را ندارد! این رشته در گذشته در خارج از ایران با نام Surveying Engineering شناخته می­شد و در ایران، " مهندسی نقشه­برداری" ترجمه شد.  اما امروزه به نام مهندسی "ژئودزی و ژئوماتیک" یا مهندسی "ژئوماتیکGeomatics Engineering " نامیده می­شود که از دو بخش Geo به معنی زمین و matics (از mathematics) به معنای ریاضی تشکیل شده است و البته گویای فضای حاکم بر این تخصص است. برخی از مراکز آموزش عالی در ایران هم از این کلمه استفاده می کنند. با این توضیح می­توان گفت که مهندس "نقشه بردار" متخصصی است که بیانی ریاضی برای زمین  جستجو کرده و از آن در عمل استفاده می کند. منظور از زمین، مفهوم عام آن اعم از سطح زمین طبیعی، داخل زمین، بیرون زمین، رودها، دریاها و اقیانوس­ها، شهرها و راه­ها است.

مهندسین نقشه بردار (ژئوماتیک) نه تنها در اکثر حوزه­های مهندسی اعم از مهندسی عمران، معدن، هوا فضا، فناوری اطلاعات (IT)، محیط زیست، کشاورزی، مدیریت بحران و .... بسته به گرایش خود می­توانند خدمت کنند، بلکه در شاخه­های علوم مانند ژئوفیزیک، هواشناسی و زمین­شناسی هم توانایی فعالیت مشترک پیدا می­کنند. حوزه­های ثبت املاک و تعیین مرزها و حدود از حوزه­های صددرصد تخصصی مهندسین نقشه بردار است.

همان طور که در بالا اشاره شد، این رشته که دارای گرایش­های متعدد مانند ژئودزی، فتوگرامتری، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)، سنجش از دور (RS) و هیدروگرافی است، فرصت­های شغلی متعددی را در اختیار دانش آموختگان خود قرار می­دهد. به عنوان مثال مهندسی نقشه برداری جزء رشته­های اصلی هفت گانه نظام مهندسی ساختمان و از رشته های اصلی نظام مهندسی معدن محسوب می­شود.

گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه زنجان به اعتبار اعضای هیات علمی خود و با در اختیار داشتن کارگاه­های متعدد و تجهیزات پیشرفته، ارتباط تنگاتنگ با بخش صنعت و نیز با دیگر دانشگاه­ها دارد. آمار اعضای هیئت علمی، دانشجویان و آزمایشگاه­های گروه به شرح زیر است:

تعداد
مرتبه علمی