خانه :: اساتید :: اخبار

بازدید:29008   بروزرسانی: 25-11-1401

einali.jamshid

جمشید عینالی، حسن عباسی و محمد ولائی
کاربرد مدل تحلیل سلسله مراتبی در تعیین اولویت بخشهای اقتصادی به منظور توسعه روستایی. مطالعه موردی: دهستان های شهرستان طارم علیا
Application of hierarchial analysis in specifying priority of economic ports in the rural development direction. Case study: Tarom Township.
چکيده


فرآیند تحلیل سلسله مراتبی با تجزیه مسائل مشکل و پیچیده، آنها را به شکلی ساده تبدیل کرده و به حل آن¬ها می-پردازد. این روش به عنوان یکی از معروف¬ترین فنون تصمیم¬گیری چندمنظوره، برای وضعیت¬های پیچیده¬ای که سنجه¬های چندگانه و متضادی دارند، ابزار تصمیم گیری نرمش پذیر و در عین حال قوی به شمار می¬رود. در پژوهش حاضر، با توجه به شرايط ويژه¬ی شهرستان طارم و توان¬هاي توسعه¬اي آن در بخش¬هاي اقتصادي و بر اساس اقدامات صورت گرفته در اين شهرستان، شناخت مشکلات با استفاده از فنون دلفي انجام شد و سپس، بر اساس روش فرآيند تحليل سلسله مراتبي، اولويتهاي ارتقايي و اصلاحي بخش¬هاي اقتصادي اين شهرستان تعيين شد. اين مقاله، با به کاربردن روش فرآيند تحليل سلسله مراتبي در برنامه¬ريزي اقتصادي- روستايي براي راهبردهاي اولويت بندي بخش¬های اقتصادی شهرستان طارم ، نشان داد که با توجه به سادگي اين روش و به کارگيري هم زمان معيارهاي کمي و کيفي در آن و نيز قابليت بررسي سازگاري در قضاوتها، مي¬توان از اين روش در بررسي موضوعات مربوط به مديريت توسعه¬ی روستايي سود جست. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که نخست آنکه در عرصه¬ی فضاي جغرافيايي، اولويت اقدامات ارتقايي براي بهبود عملکرد شاخه¬هاي اقتصادي در هر کدام از بخش¬ها به ترتيب، با دهستان¬های آببر، درام، گیلوان، چورزق، دستجرده است؛ و ديگر آنکه از نظر موضوعي، اولويت عملکردي به ترتيب، با کشاورزي-  دامپروري، خدمات، صنعت و گردشگري است.