بازدید:32572 بروزرسانی: 17-10-1399
غلام حسن جعفری
بررسی فضایی شاخص های مورفوتکتونیکی دره ها با توجه به ساختمان زمین شناسی (مطالعهی موردی: بخشی از ناهمواریهای استان زنجان)
Spatial Evaluation of Morphotectonic Indicators of Valleys Considering theirGeological Structures (Case Study: Part of the Relief of Zanjan)
|
در شهرستانهای زنجان و ایجرود و بخشهایی از ابهر، طارم و ماهنشان استان زنجان، درههای فراوان و متعددی وجود دارد. این مقاله به بررسـی و مطالعهی شاخصهای مورفوتکتونیکی برخی از این درهها با در نـظر داشتن ساختمان زمینشناسی پرداخته است. بدین منظور ابتدا درههای منطقهی مورد مطالعه بر اساس فرم و ساختمان تقسیمبندی شد. از مجموع 149 دره شناسایی شده، 37 دره ساختمان عمود بر گسل، 9 دره در هر یک از ساختمانهای موازی گسل، گسلی و عمود بر تاقدیس، 10 دره در ساختمان عمود بر ناودیس، 6 دره در ساختمان موازی با ناودیس، 5 مورد در ساختمان ترکیبی از گسل با ناودیس یا تاقدیس (درههای ترکیبی) و 64 درهی باقی مانده به عنوان درههای سایر معرفی گردید. برای تعیین مقدار فعالیت نئوتکتونیکی درهها از شاخصهای مورفوتکتونیک مثل گرادیان طولی رودخانه (SL)، عدم تقارن حوضهی زهکشی (AF)، نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن (VF) و شاخص میزان پیچ و خم رودخانه (S) استفاده شد. نتایج بررسیها حاکی از آن است که منطقهی مطالعاتی از نظر شاخص (SL) در همهی طبقات انتخابی غیرفعال بوده، کمترین مقادیر SL با کم عمقترین درهها و مقادیر بالای آن بر عمیقترین درهها منطبق است. میانگین شاخص (VF) در هر یک از زیرحوضهها نشان میدهد؛ که طبقههای ترکیبی و عمود بر گسل مابین یک و دو قرار داشته و نیمه فعال است؛ اما در سایر طبقات کوچکتر از یک بوده و تکتونیک فعال میباشد. همچنین منطقه از نظر حوضهی زهکشی، نامتقارن است که علت آن فعال بودن منطقه از نظر شاخص (AF) است. پایین بودن شاخص (S) در همه طبقات مبین مستقیم بودن رودخانه و جوان و فعال بودن منطقه است. بررسی همچنان حاکی از این است که سایر درهها از فعالیت نئوتکتونیکی، کمتر متأثر شده اند. |