بروزرسانی: 26-1-1403
ژنومیکس

نوع آزمایشگاه:   مکان:در ساختمان پژوهشکده

  نام شماره تماس ایمیل
سرپرست آزمایشگاه دکتر عباس بهاری 02433054253 bahari@znu.ac.ir
معرفی

آزمایشگاه ژنومیکس

يکي از شاخه هاي علمي شناخته شده در حوزه زيست شناسي ، ژنتيک است که در واقع علم مطالعه توارث يا انتقال صفات از نسلي به نسل ديگر است. ژن ها حامل دستورالعمل­هاي لازم براي ساختن پروتئين­ها هستند که به نوبه خود فعاليت­هاي سلول و اعمال مختلف بدن را تعيين مي­کنند و به اين ترتيب در بروز صفات گوناگون نقش دارند. به تازگي دانشمندان در قالب حوزه جديدي از علم با عنوان ژنوميکس به مطالعه اين دستورالعمل­هاي ژنتيکي پرداخته­اند. در حقيقت ژنوميکس واژه جديدي است که به مطالعه همه ژن­هاي موجود در بدن يک ارگانيسم (ژنوم) و نيز تعامل اين ژن­ها با يکديگر و با محيط اطراف او مي­پردازد و به عبارتي توالي، ساختار و عملکرد ژنوم را مطالعه مي­کند. تمرکز اين شاخه­ی علمي نوين بر مطالعه و تفسير اطلاعات ژنتيکي يا همان ژنوم ارگانيسم است.

آزمایشگاه ژنومیکس  در سال 1381 با افتتاح پژوهشکده، فعالیت خود را آغاز نمـوده است بدیـن ترتیب که با تمرکـز بر فناوری­های نوین امیکس (omics)، نظیر ژنومیکس، اپی ژنومیکس، ترانسکریپتومیکس، و به کارگیری روش­های بیوانفورماتیک برای تحلیل مسیرهای مولکولی و درک چگونگی عملکرد سیستم­های زیستی و مکانیسم­های مولکولی صفات مهم دامی، گیاهان زراعی و باغی تلاش می­نماید.

پروژه­های متعددی در این واحد اجرا شده یا در حال انجام می­باشد که می­توان به پروژه جامع انتقال ژن چندقلوزایی به گوسفند افشاری، بهبود صفات کیفی لاشه گوسفند افشاری توسط مارکرهای مولکولی، بررسی بیان ژن­های مرتبط با مقاوت در مقابل استرس سرمایی در جوجه­های گوشتی، ارائه روشهای مناسب مبتنی بر واکنش زنجیره ای پلیمر از PCR برای شناسائی و ردیابی مهمترین با کتریهای عامل پوسیدگی سیب زمینی در استان زنجان،تنوع ژنتیکی بز اهلی و وحشی شمال ایران با استفاده از DNA میتوکندریایی و تشخیص عوامل باکتریایی مولد سقط جنین با استفاده از PCRدر گوسفند افشاری اشاره نمود. علاوه بر این، طرح­های مختلفی دیگری در زمینه شناسایی ژن­های کلیدی، نقشه­یابی صفات مهم دامی و زراعی با استفاده از تکنولوژی مهندسی ژنتیک اجرا گردیده که دستاوردهای آن در قالب ثبت ژن­ها و توالی در بانک ژن بین­المللی و ارائه ده­ها عنوان مقاله در کنفرانس­ها و مجلات معتبر داخلی و خارجی ارائه گردیده است. در حال حاضر این بخش با استفاده از اعضای هئیت علمی تمام وقت و پاره وقت، کارشناسان پژوهشی و با استفاده از پتانسیل دانشجویان ارشد و دکترا در حال اجرای وظایف محوله می­باشد.

زمینه های فعالیت

این آزمایشگاه یکی از زیرساخت های فنی خوزه بیوتکنولوژی گیاهی می باشد. اطلاعات و امکانات بیشتر این آزمایشگاه در قسمت های مربوط ارائه شده است.

امکانات و تجهیزات آزمایشگاه     

تجهیزات این آزمایشگاه نیز علاوه بر تجهیزات معمول آزمایشگاه­های دیگر از قبیل اتوکلاو، ورتکس، اینکوباتور، دستگاه یخ ساز، یخچال­های 80-، 20- و معمولی، ترمومیکسر و غیره دارای تجهیزات اختصاصی ژنومیکس از جمله موارد زیر می­باشد:

  • Real time PCR
  • انواع ترمو سایکلرها
  • Gel Scan
  • Gel document
  • انواع الکتروفورز عمودی و افقی
  • سانتریفیوژ و میکروفیوژ
اعضای پژوهشی آزمایشگاه     

کلیه اعضای هیات علمی با تخصص زیست فناوری

فعالیت های پژوهشی     

کلیه حوزه های مختلف بیوتکنولوژی

پروژه های پایانی دانشجویان     

تعدادی از پایان نامه های دانشجویی مرتبط در این آزمایشگاه انجام می شود.

لیست مقالات چاپ شده در آزمایشگاه     

مطلبق مستندات و اطلاعات درج شده در سامانه سمپ و پایگاه های تحقیقاتی ملی و بین المللی