خانه :: اساتید :: اخبار
 Banner Slider Demo - Jssor Slider, Carousel, Slideshow with Javascript Source Code

--

--

--

--

آمار سايت

    بازديد امروز: 18
    بازديد ديروز: 52
    بازديد کل: 530535
بروزرسانی: 7-4-1399
پروژه های گروه فیزیک

آیینه های آکوستیکی دانشگاه زنجان (حیاط دانشکده علوم)

از شنوایی گرفته تا آلودگی صوتی، زندگی روزمره ما با آکوستیک در آمیخته است. آکوستیک یا همان آواشناسی از کهن ترین شاخه های دانش فیزیک به میان می­آید و از سده هیجدهم به طور جدی فیزیک دانان این شاخه  را بررسی کرده اند. واژه آکوستیک بر گرفته از واژه ای یونانی به معنی شنوایی است. صوت یا همان صدا چیزی نیست جز امواج مکانیکی طولی که در محیط مادی منتشر می­شوند. امواج صوتی را می­توان مانند دیگر امواج از سطوح بازتاب داد و آنها را کانونی کرد. در این آزمایش شما با این دو پدیده موجی آشنا خواهید شد و آنرا از نزدیک می­بینید. این کار با کمک دو بازتابگر بشقابی شکل انجام می­شود که در اصطلاح به آنها آیینه صوتی می­گوییم. این دو آیینه آکوستیکی در فاصله ای نسبتا دور (پانزده تا بیست متر) از یکدیگر و به صورت رو در رو قرار می­گیرند. دو نفر سر خود را در کانون آیینه ها می­گذارند و به آهستگی با هم گفتگو می­کنند. به رغم وجود صدا های دیگر در محیط این دو نفر به خوبی صدای هم را می­شنوند. چنانچه آیینه ها نبودند این نفرات نمی­توانستند صدای هم را به خوبی بشنوند. آیینه ها در حقیقت امواج صوتی را کانونی می­کنند. هنگامی که شخصی که سرش در کانون آیینه هاست حرف میزند امواج صوتی به صورت کروی به تمام جهات پخش می­شوند. وجود آیینه باعث می­شود این امواج به صورت موازی در آمده و بسوی آیینه روبرویی راهبری شوند. در آنجا این امواج موازی شده پس از برخورد به آیینه دوم کانونی شده و در کانون آن متمرکز می­شوند.  در نتیجه کانونی شدن شدت امواج زیاد شده و شنونده می­تواند صدای گوینده را به خوبی بشنود.

پیشینه آیینه های صوتی به سده نوزدهم بر می­گردد. در آن زمان آزمایش های جالبی با آیینه های صوتی شلجمی انجام گرفت. در یکی از این آزمایش ها در کانون یکی از آینه ها یک ساعت کوچک قرار داشت که صدای تیک تیک آن توسط آیینه کانونی می­شد. آیینه دیگر که در دور دست قرار داشت امواج صدای باریک و همسو شده تیک تیک را درمحل کانون خود متمرکز می­کرد. شنونده با گذاردن گوش خود در کانون صدای ساعت را می­توانست از فاصله دور بشنود.

 

 

 

دیش خورشیدی

یکی از روش های بکارگیری انرژی خورشید دیش های خورشیدی است. چنانچه سطحی شلجمی گون (سهمیگون) داشته باشیم که رو به خورشید باشد، پرتو های تابیده شده به دیش روی نقطه ای به نام کانون متمرکز میشوند. در یک پروژه کارشناسی از دانشجویان خواسته شد سطح یکی از دیش های آکوستیکی گروه فیزیک را با آیینه بپوشانند تا دیش خورشیدی درست شود. در زیر چند عکس از دیش خورسیدی که با نوار های آیینه ای کوچک آیینه کاری شده است را میبینید. توجه شما را به دیدن ویدیو کوتاهی از تمرکز نور و گرمای خورشیدی در ناحیه کانونی جلب میکنیم.
اجرا: آقای دکتر فولادوند
دانش جویانی که در اجرای این پروژه همکاری داشته اند: آقای حجت شعاع پور و خانم سیما اکبر لو
سال اجرا: تابستان 98

 

 

 

آفتاب گردان (هلیواستت))

 

 

بازدید امروز: 2